Nejde o žiadne zázraky. Tieto úžastné bobuľky sú len plné živín. Od skromných čučoriedok až po ich exotických bratrancov z tropických krajín, bobuľovému ovociu patria v rebríčku superpotravín popredné miesta.

Acai berry

Jeden z najrannejších uchádzačov na trhu zázračných potravín. Divorastúce bobule bežne rastú v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Domorodé kmene už odpradávna verili v ich zdraviu prospešné účinky. Pomáhajú pri chudnutí a regulácii vysokej hladiny cholesterolu, majú detoxikačné účinky a tak pomáhajú udržiavať čistý tráviaci systém, čo je prospešné aj pri zažívacích problémoch. Tieto čučoriedkam podobné exotické bobule sú kvalitným zdrojom antioxidantov, vlákniny a srdcu prospešných tukov, sú bohaté na fytosteroly, ktoré bránia vzniku krvných zrazenín a zlepšujú celkový krvný obeh. Podporujú zdravie pokožky a vďaka antioxidantom bojujú proti voľným radikálom, čím zabraňujú jej starnutiu. Navyše prispievajú k celkovému zvýšeniu energie a vytrvalosti. Na dnešnom trhu nájdete mnohé podoby, či už mrazené, sušené, alebo vo forme práškov a kapsúl. Avšak, aj tu platí si starostlivo vybrať – nie každý výrobok nesúci názov Acai je čisto prírodný a zložením obsahuje 100% Acai ovocie.

TIP: Dužina z acai bobulí je vynikajúca na prípravu raňajkových smoothie misiek, na získanie krémovejšej konzistencie sa skvele kombinuje s banánom.

Čerešňa Acerola

Tiež označovaná ako Barbadoská čerešňa či čerešna z Portorika. Toto ovocie obsahuje približne deväťkrát viac vitamínu C ako pomaranč. Jedna šálka čerešní acerola obsahuje približne 2700 % percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C. Vitamín C nie je uložený v tele, čo znamená, že je potrebné ho dopĺňať každý deň. Acerola má výrazné antioxidačné výhody nielen vďaka vitamínu C, ale tiež vďaka obsahu zlúčeniny nazývanej antokyanín, ktorá pomáha znížiť riziko srdcových ochorení, posilňuje funkciu pamäti, chráni mozgové tkanivo, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziká a dôsledky obezity.

Čučoriedky

V celosvetovej spotrebe bobuľovitého ovocia sa čučoriedky umiestnili na druhom mieste hneď po jahodách. Štúdie naznačujú, že okrem antioxidačného účinku vynikajú schopnosťou znižovať riziko straty pamäti, riziko srdcového infarktu a rovnako poskytujú ďalšie výhody proti starnutiu organizmu. Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínov C a K. Majú extrémne nízky obsah tuku, približne 80 kalórií na šálku a plno vlákniny. Jedna hrsť čučoriedok predstavuje vašu dennú odporúčanú dávku vlákniny. Čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom mangánu, ktorý hrá dôležitú úlohu vo vývoji kostí a konverzii sacharidov a tukov na energiu.

Brusnice

Brusnice majú dlhú históriu používania práve pre ich liečivé účinky, vrátane liečby rán, hnačky, cukrovky, žalúdočných potiaží a problémov s pečeňou. Brusnice sú fantastické pri liečbe ale aj prevencii infekcií močových ciest. Niktoré zdroje dokonca tvrdia, že majú potenciál bojovať proti rakovine, mŕtvici a vírusovým infekciám. Sú cenné pre vysoký obsah vitamínov C a E, veľké množstvá vlákniny a antioxidantov. Aj práve preto sú často označované ako “superpotravina”. Nehovoriac o tom, že pol šálky brusníc obsahuje len 25 kalórií! Ale pozor, ak máte v pláne konzumovať brusnice vo forme kúpeného džúsu, skontrolujte si výživové hodnoty na obele. Mnoho šťiav sú len zmesi, ktoré obsahujú menej ako 27% brusníc a príliš veľa cukru.

Goji berry

Goji bobule, tiež známe pod názvom kustovnica čínska, obsahujú 18 aminokyselín, vlákninu, viac ako 20 rôznych vitamínov a minerálnych látok vrátane pozoruhodne vysokého množstva vitamínu C, A a železa. Goji sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B (obsahujú viac betakaroténu ako mrkva) a antioxidantov. Posilňujú imunitný systém a podporujú dlhovekosť. Hoci existuje len málo publikovaných klinických štúdií, mnohé z nich hovoria práve o zdravotných prínosoch spojených s ich vysokou antioxidačnou koncentráciou. Najčastejšie ich nájdete sušené, chutia trochu ako sušené čerešne s miernym kovovým nádychom, ale nájdete ich aj v podobe prášku a džúsu.

Maliny

Možno ste to netušili, ale maliny sa radia medzi ovocie s najvyšším obsahom vlákniny (až 20% celkovej hmotnosti). Sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, mangánu, vitamínov B, kyseliny listovej, horčíka, medi a železa. Pokiaľ ide o antioxidanty, ani maliny sa nenechajú zahanbiť v množstve, ktoré obsahujú. Zlúčenina nájdená v malinách – malinový ketón – je bežne propagovaná ako doplnok na chudnutie, ale stále je potrebný ďalší výskum na overenie pravdivosti tohto tvrdenia. Maliny konzumujte čerstvé, pridávajte do šalátov, dezertov, smoothies či štiav. Mimo sezóny sa dajú nahradiť sušenými a sú skvelou prísadou do muesli.

Jahody

Počas letnej sezóny až 90 % slovenských domácností zvykne konzumovať tieto sladké červené diamanty pravidelne. To je ohromné, keďže jedna šálka jahôd ponúka až 85 miligramov vitamínu C, čo v prepočte znamená až 150 % dennej odporúčanej dávky. Jahody, rovnako ako maliny, sú plné vlákniny vzhľadom na ich hmotnosť. Obsahujú mangán, draslík, a, ako zvyšok našej bobuľovej rodiny, veľké množstvo antioxidantov. Jedzte ich podľa možnosti čerstvé, bez pridania cukru, v kombinácii s iným ovocím, v džúsoch alebo ako sladký kontrast v šaláte.

TIP: vyskúšajte jahody ochutené balsamikovou redukciou. Výborne sa dopĺňajú.  

OVOCNO-ORIEŠKOVÝ KUSKUS ŠALÁT

Skúste toto netradičné spojenie chutí v šaláte, podávať ho môžte aj ako prílohu s grilovaným lososom alebo pečeným kuriatkom na večeru. Ja si ho balievam samotný do desiatnika ako ľahký letný obed.

INGREDIENCIE:

  • 2 hrnčeky celozrnného kuskusu
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice pomarančovej alebo citrónovej šťavy
  • 1 lyžica bio jablčného octu
  • ½ malej jemne nasekanej šalotky
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • 2 šálky miešaného čerstvého bobuľového ovocia, ako sú čučoriedky, maliny, jahody, …
  • 2 lyžice opražených mandľových lupienkov
  • 2 lyžice nepražených a nesolených pistácií

POSTUP:

Kuskus zalejeme 3 šálkami vriacej vody (pozri návod na prípravu), misu prikrijeme a necháme 10-15 minút napučať. V druhej miske zmiešame olej, pomarančovú (citrónovú) šťavu, ocot, šalotku a soľ. Zálievku vylejeme na napučaný kuskus, spolu s mandľami, pistáciami a ovocím, ktoré sme umyli a podľa potreby nakrájali. Zľahka premiešame.

Tip: Ak chcete mať plátky mandlí krásne chrumkavé, opekajte ich na suchej panvici na nízkej, maximálne strednej teplote počas stáleho miešania cca 2-3 minúty.

Publikované: Slovenka Zdravie Rodiny, jún 2015