Valentín klope na dvere a vy sa určite chystáte stráviť tento čas so svojou láskou. Ja osobne milujem variť pre svojho muža a to kedykoľvek, nielen v tento deň, ale tak nejako tento sviatok, aj keď ho mnohí nazývajú komerčným, prišiel aj k nám… A asi je celkom jedno, či sme v Európe, Ázii či Amerike – oslavuje sa všade. Valentín som už zažila okrem Slovenska aj na africkom kontinente v Dakare, v Paríži, pred pár rokmi dokonca v Lime v Peru a samozrejme aj tu na Bali. A srdiečková výzdoba bola všade!

Pre mňa nie je Valentín o darčekoch – teda aspoň nie o tých klasických kupovaných v obchodoch – skôr som zameraná na ručné práce a vlastné dizajny. A bez čoho si neviem tento sviatok predstaviť, je dobré jedlo – dobré v zmysle nielen chutné ale aj výživovo hodnotné. Láska prechádza cez žalúdok a pokiaľ chceme, aby náš vzťah bol zdravý, malo by byť také aj jedlo, ktoré spolu v tomto vzťahu zdieľame.

Už 6 týždňov dokončujeme náš stále nedokončený dom a ja som sa na konci minulého roku tak veľmi tešila, že v túto dobu budem už kráľovnou vo svojej vlastnej kuchyni… Človek mieni, ale život mení a ja mám svoju kuchyňu snov stále len na výkrese. Ok, dobre, nielen tam – už sa čo-to z nej črtá v dielničke, kde ju vyrábajú, ale doma ju ešte stále nemám. Takže moje kuchárske umenie prebieha viac v mojej hlave ako v mojich hrncoch. Aj napriek tomu som si pre vás pripravila súbor valentínskych receptov, ktorými potešíte nielen vaše chuťové bunky ale rovnako vaše oči, srdiečko a vlastne celé vaše telo vám bude vďačné.

Takto si predstavujem náš valentínsky obed, o večeru sa snáď postará môj manžel a pevne verím, že nebude variť, ale vezme ma do dobrej reštaurácie. Recepty sú mnou vyskúšané a pripravujem ich celkom často – veľakrát som taký klasik a keď mám na niečo chuť, potom to jem celé týždne… Fotky sú tentokrát nie moje, ale snáď ma ospravedlníte.

Romantický špargľový šalát

Je to teplý šalát, ale dá sa servírovať aj za studena. Je to vegánska verzia, ale chápem, že ak máte doma mäsožrúta, ktorý by vás so zeleninovou verziou poslal do teplých krajín, môžete ho použiť aj ako prílohu napr. k pečenému lososovému filetu, či doplniť grilovanými krevetami.

Ingrediencie:

  • 2 viazaničky zelenej špargle
  • lyžica olivového oleja
  • šálka balzamikového octu
  • 15 stredne veľkých jahôd
  • čerstvá bazalka
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

  1. Zohrejte si rúru na 200°C.
  2. Umytú špargľu položte na plech s papierom na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom.
  3. Špargľu opekajte v rúre približne 8-10 min, pokiaľ nezmäkne.
  4. Upečenú špargľu rozdeľte na taniere, doplňte na polovice pokrájanými jahodami (tie môžu mať tvar srdca) a čerstvou bazalkou.
  5. Posoľte a pokoreňte.
  6. Lyžičkou pokvapkajte domácou balzamikovou redukciou.
  7. Servírujte s láskou!

Domáca balzamiková redukcia:
Šálku balzamikového octu pomaličky na nízkom ohni redukujeme, pokiaľ nám neostane krémový sladký sirup.

Malinovo–kokosová chia láska

Chia puding je veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu. Má nekonečné možnosti variácií. Aj keď nie ste práve najzručnejšie kuchárky, takýto zdravý skvost sa vám podarí pripraviť raz-dva a vaša polovička to ocení natoľko, že sa stane bežnou súčasťou vášho jedálnička. Je ako stvorený na romantické víkendové raňajky, ale aj na zabalenie ako desiata do práce. V mojom valentínskom menu figuruje ako dezert v hlavnej úlohe.

Ingrediencie:

  1. vrstva: kokosový chia puding
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 3 lyžice chia semienok
  • pár kvapiek bio vanilkovej esencie
  • ½ lyžice agáve alebo javorového sirupu (alebo prírodné sladidlo podľa vašej chuti)
  1. vrstva: malinové smoothie
  • 1 mrazený banán
  • ½ hrnčeka mrazených malín
  • ½ hrnčeka mandľového mlieka

Na ozdobenie už zvoľte niečo podľa vašej chuti – pufovanú quinou, mrazené maliny, čerstvé kvety, …

Postup:

  1. V miske zmiešajte všetky ingrediencie na chia puding a nechajte v chladničke napučať aspoň 30 min (najlepšie celú noc).
  2. Na prilepenie ovocia na vnútornú stranu skleneného pohára použite malý trik – ovocie musí byť nakrájané veľmi na tenko a pohár úplne suchý.
  3. Zmixujte vo vysokootáčkovom mixéri všetky ingrediencie na smoothie.
  4. Navrstvite v dvoch vrstvách pre dokonalý efekt.
  5. Servírujte s láskou!

Rajské pokušenie – čerstvý melónový džús

Áno, červený melón vo februári neznie tak, že ho nájdete na trhu, ale myslím, že v dnešnej dobe sa dá zohnať bežne aj v tomto ročnom období. Ja som melónový milovník – dokážem tento džús piť každý deň a som vďačná za to, že na Bali máme melónovú sezónu celý rok a je to tu jedným z najlacnejších ovocí vôbec. Už ako dieťa som bola veľmi posadnutá melónmi a chodila som sa s nimi rozprávať na babkinu záhradu. Pozorovala som, ako rastú a doslova som zadržiavala dych, keď môj dedko pri zbere vyrezával nožom trojuholník, aby sme skontrolovali, či je už krásne červená.

Čo je výborné pri príprave melónového džúsu, je, že nepotrebujete odšťavovač, ale bohato vám postačí klasický domáci mixér. Keď už ste ten melón kúpili, rovnako z neho môžete urobiť srdiečkový špízik – stačí z melónu vykrajovátkom vyrezať srdiečka a napichnúť na špajle.

Ingrediencie:

– ¼ väčšieho alebo ½ menšieho VYCHLADENÉHO červeného melóna
– hrsť čerstvej mäty

Postup:

  1. Dužinu melónu pokrájame na väčšie kocky a spolu s mätou vložíme do mixéra – ak nemáte príliš výkonný mixér, melón pridávajte postupne.
  2. Takto pomixovanú hmotu precedíme cez husté sitko – nepretláčajte dužinu lyžičkou, ale nechajte prejsť cez sitko ozaj len šťavu. Niekedy to môže trvať, no stačí poctivo so sitkom pohybovať zo strany na stranu.
  3. Servírujte s láskou!

Ak sa chcete nechať inšpirovať rovnako ako ja, skúste navštíviť webové stránky slovenských blogerov. Ja som včera objavila tieto príspevky, ktoré nenechali moje valentínske plány chladnými.

Blog „Tvoriť a ľúbiť“ som objavila iba prednedávnom a teda, musím vám povedať, bola to láska na prvý pohľad! Sonička spolu s manželom sú nesmierne kreatívne duo a ja sa teším, že som hrdou majiteľkou na želanie namaľovaných hrnčekov od nich. Síce som ich ešte nevidela naživo, ale už ich mám doma u maminy v Bratislave a čoskoro poputujú ku nám na Bali. Toto sú ich nádherné ľúbezné kartičky zadarmo na stiahnutie v pdf – klikni tu –

Blog La Petit som objavila – ako inak – na Instagrame. Na prvý pohľad som nemohla uveriť, že je to slovenská stránka. Ozaj nádherné fotografie a inšpiratívne recepty. Včera večer mi vyskočilo na Instagrame Monikino valentínske cviklové rizoto a hneď mi vybehli slinky… Ja si ho síce rozhodne pripravím v bezmäsitej verzii, ale už teraz viem, že to bude mňamka. Môj Fabri zbožňuje cviklu a máme ju v rôznych podobách takmer denne na jedálničku, takže tento recept ma doslova okúzlil. Recept sa dozvieš keď – klikneš tu –

zdroj foto: pinterest.com, tvoritalubit.com, lapetit.sk